Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
CRKVA ISTIČE LJEPOTU BRAKA, ALI JE BLIZU ONIMA KOJIMA ON NE USPIJE

Papin nagovor uz molitvu Anđeo Gospodnji u nedjelju 7. listopada 2018.

Angelus3-naslovnica.jpg

Crkva ističe ljepotu braka, no blizu je onima koji nisu uspjeli – rekao je danas papa Franjo prije podnevne molitve na Trgu svetoga Petra u Vatikanu osvrnuvši se na evanđelje današnje liturgije (Mk 10,2-16) koje govori o Isusovoj pouci o braku. Farizeji su željeli iskušati Isusa i zato su ga pitali je li dopušteno mužu otpustiti svoju ženu kako je bilo predviđeno Mojsijevim zakonom (Mk 10,2-4).

Isus je mudro i s autoritetom, koji mu je dao Otac, gledao Mojsijev zakon u pravom svjetlu i kazao: „Zbog okorjelosti srca vašega napisa vam on tu zapovijed“ (Mk 10,5). Radi se o dopuštenju koje je trebalo popuniti pukotine koje je stvorila naša sebičnost, ali ne odgovara izvornoj nakani Stvoritelja – naglasio je Papa.

Isus je zatim podsjetio na Knjigu postanka: „Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo“ (Mk, 10,6-7). I zaključuje: „Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“ (Mk 10,9) – citirao je Sveti Otac i istaknuo – U izvornom svojem planu Stvoritelj nije zamislio muškarca koji, kad se oženi, ako stvari ne idu dobro, može otpustiti ženu. Naprotiv, muškarac i žena su pozvani međusobno se upoznati, nadopunjavati i pomagati u braku.

Ta je Isusova pouka vrlo jasna i štiti dostojanstvo braka kao jedinstvo ljubavi koja podrazumijeva vjernost – rekao je papa Franjo i nastavio – Ono što omogućava bračnim parovima da ostanu ujedinjeni u braku jest ljubav međusobnog darivanja koje podupire Kristova milost. Ako, međutim, među supružnicima prevlada osobni interes i zadovoljstvo, onda njihovo jedinstvo neće opstati.

Evanđelje nas podsjeća da muškarac i žena koji su pozvani živjeti odnos ljubavi, mogu napraviti neke stvari koje među njima izazivaju krizu – rekao je Papa i napomenuo – Isus ne dopušta sve ono što može dovesti do puknuća odnosa. Čini to kako bi potvrdio Božji plan u kojem se ističu snaga i ljepota ljudskog odnosa. Crkva se s jedne strane ne umara potvrđivati ljepotu obitelji, kao što nam je opisuje Sveto pismo i tradicija, a s druge strane nastoji da njezinu majčinsku blizinu stvarno osjete oni koji žive iskustvo prekinutih odnosa ili koji ih i dalje moraju nositi s mukom i trpljenjem.

Božji nas način djelovanja prema svojem nevjernom narodu, to jest prema nama, uči da Bog može ranjenu ljubav izliječiti kroz milosrđe i oproštenje. Zato se od Crkve, u tim prilikama, ne traži odmah, i samo, osuda. Naprotiv, suočena s tolikim bolnim neuspjelim brakovima, osjeća se pozvana živjeti svoju prisutnost ljubavi i milosrđa, kako bi dovela Bogu ranjena i izgubljena srca – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 8.10.2018. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U ono vrijeme: Pitalo je Ivana mnoštvo: ­»Što nam je dakle činiti?« On im odgova­raše: »Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako.« Dođoše krstiti se i carinici pa ga pitahu: »Učitelju, što nam je činiti?« Reče im: »Ne utjerujte više nego što vam je odre­đeno.« Pitahu ga i vojnici: »A nama, što je nama činiti?« I reče im: »Nikome ne činite nasilja, nikoga krivo ne prijavljujte i budite zadovoljni svojom plaćom.« Narod bijaše u iščekivanju i svi se u srcu ­pitahu o Ivanu nije li on možda Krist. Zato im Ivan svima reče: »Ja vas, istina, vodom krstim. Ali dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača da pročisti gumno svoje i sabere žito u žitnicu svoju, a pljevu će spaliti ognjem neugasivim.« I mnogim je drugim pobudama Ivan narodu navješćivao evanđelje. Lk 3, 10-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

ADVENTSKE MISE ZORNICE

06:00h (osim nedjeljom)

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora