Održan ljetni oratorij!

„Da mihi animas cetera tolle!“ ili „Daj mi duše, drugo uzmi!“ geslo je koje je prije 180 godina za svećeničko ređenje izabrao sveti Ivan Bosco. Njegove riječi i cijeli njegov život bile su poticaj i nadahnuće animatorima jedne zagrebačke dijecezanske župe u pripremi aktivnosti koje će okupiti djecu te vjerskim sadržajem i igrama rasplamsati njihovu ljubav prema Kristu.

Posljednjeg tjedna ljetnih praznika u župi Uznesenja Bl. Djevice Marije u Stenjevcu održao se Ljetni oratorij – šestodnevni vjeronaučni susret koji je okupio više od 60 sudionika te svakog dana našu zajednicu punio radošću i mirom. A gdje je oratorij tamo su i djeca. Tema oratorija bila je lik i djelo svetog Josipa. Sljedeći primjer njegove pravednosti, pobožnosti, strpljivosti, čistoće, rada i poniznosti narasli smo u svojoj malenosti te produbili težnje ka nasljedovanju ovog sveca.

Uz formativne trenutke, svakog smo dana imali priliku pokazati svoje zajedništvo i natjecateljski duh kroz mnoštvo zabavnih i poučnih igara. Svaki je susret započinjao molitvom, a zatim bi slijedile igre i radionice. Naučili smo snimati film, ali i biti majstori u svojem domaćinstvu, oslobodili smo kreativnost te se upoznali s društvenim igrama iz djetinjstva naših roditelja. U podne bismo svi zajedno pozdravili našu Majku Božju Stenjevečku, a zatim bi slijedio odmor na kojem su animatori imali priliku razgovarati i družiti se s malim sudionicima, ako Bog da budućim kolegama. Dan bismo nastavili igrom, a završili Svetom Misom, klanjanjem ili molitvom krunice.

Kao animatore na poseban nas je način dirnula neizmjerna dječja radost i povjerenje. Potrebno je tako malo ljubavi i njihova su srca već ispunjena radošću. „Za mene oratorij znači igranje s prijateljima, zabava, molitva i druženje s animatorima“ rekao je Mihael , a na pitanje kako se osjećaju nakon oratorija Marijana je odgovorila:“ Osjećam se ispunjeno, radosno i jedva čekam novi dan da dođem na oratorij.“ Animatori Marko i Petar su zaključili: “ Kao animatori uvijek nastojimo biti budni i prisutni, kroz igru i razgovor doprinijeti izgradnji njihove vjere. Trudimo se dočarati djeci ono što sve nas ovdje povezuje!“

Zahvaljujemo našem župniku, kapelanu i časni što su bili uz nas i pratili nas svojim molitvama. Vjerujemo da je ovo tek početak naših aktivnosti te se radujemo svakom novom iskustvu koje će nam donijeti zagovor naše Majke Božje Stenjevečke i svetog Ivana Bosca.

AUTOR: Patricia Gojani