Papa: Pandemija je prilika za poboljšanje solidarnosti

Solidarnost, kvaliteta rada, međugeneracijska povezanost, zaštita zajedničkoga doma – glavne su točke govora kojim se papa Franjo obratio izaslanstvu članova Talijanske udruge kožarskih kemičara, koje je primio danas u Vatikanu. Osvrćući se na teškoće u svijetu rada, pogoršane dvogodišnjom pandemijom, Papa je potaknuo prisutne na posebnu pozornost prema pravednosti i sigurnosti.

Krizu možemo shvatiti kao prigodu za zajednički rast u solidarnosti i kvaliteti rada. Neka vam primjer i zagovor svetoga Josipa pomognu da ne popustite malodušju, da kreativno iskorištavate svoje talente i veliko iskustvo, kako biste napredovali i otvarali nove putove – rekao je Papa.

Mudrost i entuzijazam

Oslonac za sve djelatnike u svijetu kože, Talijanska udruga kožarskih kemičara okuplja tehničare, diplomirane stručnjake i druge zaposlenike u kožarsko-prerađivačkoj industriji i u svim poduzećima tog specifičnog sektora, u kojemu su znanstvena i tehnička saznanja primijenjena na vrlo staru tradiciju.

Vi ste vrlo specifična kategorija radnika, koja u velikom „poliedru“ globalnoga društva daje originalan i svojstven prinos. Vrlo je važno spojiti mudrost starijih osoba s entuzijazmom mladih – istaknuo je Papa te dodao – zamišljam mlade koji se oduševljavaju osebujnim sektorom kao što je vaš, i koji trebaju pronaći „stare u zanatu“ koji imaju mnogo toga za poučiti, i to ne samo na tehničkoj razini, nego i na ljudskoj.

Ekološka odgovornost

Na kraju, razmišljajući o utjecaju na okoliš aktivnosti koje rabe kemikalije za obradu materijala namijenjenih svakodnevnoj uporabi, ponovno je skrenuo pozornost na brigu o zajedničkom domu. Vrlo je dragocjeno udružiti se, jer se tako dijele znanja, iskustva, kao i pravna i tehnička ažuriranja; tako jedni drugima pomažemo rasti zajedno u stilu društvene i ekološke odgovornosti – istaknuo je Papa.

Talijanska sekcija Međunarodnoga društva kožarskih kemičara, s 470 članova, ustanovljena je 1904. godine. Promicati znanstvenu kulturu svijeta kože jedan je od glavnih ciljeva te stvarnosti koja se također zauzima u uspostavljanju kontakata među zaposlenicima u svijetu prerade kože, te u aktivnoj potpori školske formacije sa stipendijama u glavnim talijanskim centrima za preradu kože.

Izvor: vaticannews.va

Foto: vaticannews.va