Proslava svetkovine Male Gospe

Pred mnoštvom okupljenog naroda u zagrebačkom naselju Stenjevec, svečano misno slavlje povodom blagdana rođenja Blažene Djevice Marije – Mala Gospa u 18h predvodio je prečasni JAKOV RAĐA, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Pjevanje su predvodili članovi župnog zbora Gospe Stenjevečke pod ravnanjem gospođe Franciske Križnjak.

Nakon svečane ulazne procesije, preč. Jakov pozdravio je župnu zajednicu te istaknuo kako danas slavimo svetkovinu Rođenja Blažene Djevice Marije – Malu Gospu. I pitamo samo na početku što točno danas slavimo. Sigurno je da slavimo otajstvo Blažene Djevice Marije i njezinu ulogu u povijesti spasenja. Ali ne slavimo samo nju. Jer kaže crkva s pravom gleda na onu koja je rodila Krista začetoga po Duhu Svetom i rođenoga od Djevice da se on po crkvi rodi i raste također u srcima vjernika. I zato danas kada se spominjemo i slavimo rođendan Blažene Djevice Marije slavimo ne samo Marijin život nego slavimo i onaj život koji smo mi primili o sakramentu krštenja.

U svojoj homiliji preč. Jakov istaknuo je kako smo evanđelje započeli s rečenicom koja se nalazi u najvažnijem dokumentu drugog vatikanskog koncila gdje piše da Crkva s pravom gleda na onu koja je rodila Krista začetoga po Duhu svetom i rođenoga od Djevice. Da se on po Crkvi rodi i raste također u srcima vjernika. Zato ovo nije samo slavlje u kojem se spominjemo jedne nadasve posebne žene koja je živjela prije 2000 godina. Ovo nije samo slavlje blažene djevice Marije, nego da dok slavimo otajstvo njezina života  i njezino mjesto u povijesti spasenja mi na poseban način razmišljamo i o našem srcu. Razmišljamo o otajstvu novog rođenja o otajstvu novoga života o preobrazbi koja se u životima svih nas dogodila davno dok smo još bili djeca u trenutku našega krštenja. Možemo se pitati što to znači, čega smo se danas, kada slavimo Malu Gospu, pozvani prisjetiti što smo to pozvani oživjeti u sebi i kakvi su to osjećaji? Kakve su to misli koje taj naizgled maleni davni trenutak našeg krštenja? Kakve je to osjećaje i misli on zapisao u naša srca. 

Mislim da nam sada na kraju ove propovijedi nije teško razumjeti riječi svetoga Pavla iz drugog čitanja kada on kaže:  Braćo, znamo da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube. Što znači ovo u svemu? A ne samo u dobrome nego i u onome što bismo da nam je današnje pameti svakako drugačije napravili u svojoj prošlosti. U onome čega se stidimo, i to zato jer kaže sveti Pavao: Bog u svemu surađuje na dobro s onima koji ga ljube i dodaje da oni budu suobličeni slici sina Njegova.

Drugim riječima, mi smo predodređeni da nalikujemo na Isusa. Zato nam Bog nije dopustio da budemo savršeni. Jer nismo predodređeni da nalikujemo na nekoga tko je idealan, nego na nekoga tko zna ljubiti jer kad gledaš križ vidiš nekoga tko ljubi. A ako ima imalo ljubavi u našem srcu onda to nije u ime naših kvaliteta i naših uspjeha nego, zato jer smo bili otvoreni. Za Božje djelo, jer smo bili svjesni da nismo savršeni. Da sami ne možemo, da nam je Božja pomoć potrebna. Svaki puta kada progonimo sami sebe zbog naše vlastite nesavršenosti, sjetimo se da smo stvoreni da bi bili suobličeni slici sina Njegova, tj. da bismo naučili ljubiti kao što On ljubi. A tu nam ruku pružaju, sve one situacije iz našega života koje su nas učinile malenima, koje su nas učinile siromašnima, koje su naš život učinile, da koji puta su nas stavile u situaciju da ne znamo kako dalje. Ali tada u tim situacijama bili smo puni razumijevanja za druge. Nikoga nismo osuđivali, svima smo opraštali, bili smo dobri prijatelji koji su spremni slušati.

Na kraju svete mise župnik preč. Vjekoslav Meštrić blagoslovio je nabožne predmete, zbor je otpjevao himan Gospi Stenjevečkoj te smo izmolili zavjetnu molitvu Gospi Stenjevečkoj.

Autor: Neven Škrlec
Foto: Neven Škrlec