Loading Events

« All Events

Sveti arkanđeli: Mihael, Gabriel i Rafael

September 29

Svaki od trojice arkanđela ima svoje važno mjesto u Svetom pismu, a također i njihova imena imaju popratno duboko značenje. Sva tri imena arkanđela završavaju riječju „El“ što znači „Bog“. Bog je upisan u njihovim imenima, u njihovu prirodu. Njihova je priroda da postoje u njegovu pogledu i za njega, Božji su glasnici. Donose Boga ljudima, otvaraju nebo i otvaraju zemlju. Upravo zato što su tako blizu Bogu mogu biti također vrlo blizu čovjeku.

Ime Mihael u hebrejskom jeziku znači ‘Tko je kao Bog’. Najstarije štovanje arkanđela Mihaela zabilježeno je već u 4. stoljeću. U Svetom pismu spominje se pet puta. Prema tim tekstovima, ikonografija ga prikazuje kao ratnik s oklopom i ognjenim mačem ili kopljem u žaru borbe, kako uništava Sotonu prikazanog u obliku zmaja, ili se rjeđe prikazuje kako drži vagu, što simbolizira njegovu ulogu onoga koji vodi duše u nebo i “važe” ih na posljednjem sudu. Narod ga priziva kao posebnog zaštitnika protiv sotonskih zamki i opsjednuća, kao i zaštitnika i branitelja vjere i Crkve. Crkva od najstarijih vremena gaji veliku pobožnost prema sv. Mihaelu. Zaštitnik je vojnika, policajaca i sudaca. Njemačka ga od davnine slavila kao svoga zaštitnika. Lik sv. Mihaela nalazi se na njemačkim zastavama još od 955. godine. I kod nas je u Hrvatskoj veoma razvijen kult sv. Mihaela. On je borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomogne u borbi koju svatko od nas vodi protiv zla u sebi i oko sebe, a kao pratilac neka nas prati na svim našim životnim putovima!

Arkanđeo Gabriel u Bibliji nastupa kao glasnik Božjih odluka. Navjestio je Radosnu vijest Mariji. Stoga je njegovo štovanje posebno povezano uz blagdan Blagovijesti jer je od Boga svijetu donio najljepšu poruku sadržanu u molitvi Zdravomarije. On u Starom zavjetu tumači proroku Danijelu viđenje ovna i jarca (Dan 8,16-26) i značenje 70 godina (Dan 9,21-17). U Novom zavjetu svećeniku Zahariji naviješta rođenje Ivana Krstitelja (Lk 1,11-20). Neki bibličari misle da se on javio i pastirima u božićnoj noći i da je tješio Isusa u Getsemanskom vrtu. Njegovo ime znači ‘Bog je jak’. Prema narodnoj predaji i Mihael i Gabriel čuvari su crkvenih vrata i priječe ulaz demonu u crkvu. U ikonografiji se najčešće prikazuje kao navjestitelj s ljiljanom u ruci. Kao svoga zaštitnika Gabriela su štovali pismonoše i glasonoše. Pio XII. 1951. proglasio je Gabriela zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, radija i televizije.

Ime Rafael znači ‘Bog iscjeljuje i liječi’. Najviše je opisan u Tobijinoj knjizi kao pratilac na putu, zaštitnik i zagovornik mladog Tobije. Po Božjoj zapovijedi oslobađa Tobijinu buduću ženu Saru od zloduha, a njegova oca Tobita od sljepoće. Zato se često u ikonografiji prikazuje kako drži posudu s lijekom. Kao duhovnom liječniku utječu mu se duševni bolesnici i patnici, kao i oni koji su bolovali od tjelesnih bolesti. Zaštitnik je liječnika, psihijatara, apotekara, putnika i iseljenika.

Izvor: hkm.hr
Foto: hkm.hr

Details

Date:
September 29
Event Categories:
, ,