1. U župi Uznesenja BDM u Stenjevcu krštenja su u pravilu subotom u 12:00 sati i svake druge nedjelje u mjesecu pod misom u 11.00 sati.
 2. Ako roditeljima ne odgovara prethodni termin, u dogovoru s njima određuje se neki drugi, u skladu s mogućnostima.
 3. Krštenje dogovaraju isključivo RODITELJI (ne bake ili netko drugi).
 4. U tjednu krštenja (srijeda ili četvrtak) u župni ured potrebno je donijeti:
  a. Kopiju djetetovog IZVODA IZ MATIČNE KNJIGE ROĐENIH
  b. Kopiju Izvatka iz Matice vjenčanih roditelja ili crkveni dokument (potvrdnicu) kojim se dokazuje da su roditelji crkveno vjenčani
  c. POTVRDU tj. POSVJEDOČENJE da su kumovi prikladni za kumovanje (kum/a podiže u župi krštenja ili stanovanja).
  Kum/a mora imati sve sakramente: Krštenje, Pričest, Sveta Potvrda i ako je vjenčan/a, da je crkveno vjenčan/a s osobom kojom žive (nije dovoljno samo civilno vjenčanje). Osobe koje su razvedene i žive u novom građanskom braku ne mogu kumovati, kao ni osobe koje žive u izvanbračnoj zajednici.
  d. Ako roditelji ne stanuju na području ove župe, dužni su donijeti iz svoje župe PISMENU SUGLASNOST za krštenje djeteta izvan župe stanovanja.
  e. Molimo Vas da prije dolaska u ured ispunite ovaj obrazac OVDJE
 5. Na samo krštenje potrebno je donijeti:
  a. KRSNU SVIJEĆU i BIJELU KOŠULJICU/HALJINICU
  (u koju dijete nije obučeno), koje možete nabaviti u našoj
  župnoj knjižari.
 6. Zbog vjerske važnosti čina krštenja, roditelji (po mogućnosti i kumovi) OBAVEZNO sudjeluju na PRIPRAVI nekoliko dana prije krštenja, u sklopu koje će imati priliku pristupiti i SAKRAMENTU POMIRENJA, kako bi se što bolje duhovno pripremili. Termin priprave reći će im se kod dogovaranja datuma krštenja.
 7. U pravilu, djetetu se NE DAJE dva ili više imena, nego samo ono ime koje je prijavljeno i u Matici rođenih. Nema smisla davati dodatno ime, kojim dijete nikada neće oslovljavati. Ako to ipak želite iz nekog opravdanog razloga, dodatno ime treba naglasiti odmah pri prijavi krštenja, kada se daju i svi ostali podaci, a ne na samom krštenju.
 8. Molimo da na krštenje dođete barem pet minuta prije početka, kako bi obred mogao početi na vrijeme. Osim toga, upozorite svoje goste na krštenju na dolično ponašanje u crkvi (isključiti mobitele, ne ulaziti u crkvu s gumom za žvakanje, ne galamiti i glasno pričati…)
 9. Za krštenje se ne plaća nikakva taksa, a svoj eventualni prilog za crkvu možete ostaviti nakon krštenja u sakristiji.
 10. Nakon krštenja doći u sakristiju po uspomenu.